legende           VAMPIRES

origini

legende

familievampiri sau..


familieaparitii ..


familie obiceiuri


 

 

 

 
Aratari ...pe intreaga planeta

      Nimeni nu poate spune cu certitudine cīnd au apărut primii vampiri, dar există date care arată că, īn urmă cu 4.000 de ani, vechii asirieni şi babilonienii din Mesopotamia se confruntau deja cu astfel de figuri ciudate. Mesopotamienii vorbeau despre Lamastu sau Lamashtu, o zeiţă-demon care se hrănea cu oameni.                          Īn legendele asiriene, Lamastu era fiica zeului Anu. Ea intra īn casele oamenilor, noaptea, şi răpea sau omora copiii. De asemenea, īi ataca şi pe adulţi, cărora le putea provoca diverse boli, şi, uneori, se hrănea cu sīngele tinerilor bărbaţi. Uneori, această zeiţă se prezenta īn faţa oamenilor cu chipul unui leu. Pentru a se apăra de Lamastu, femeile īnsărcinate purtau amulete care īl īntruchipau pe Pazuzu, un zeu care lupta īmpotriva demonilor.
     Lamastu este asociată cu Lilith, o figură īntīlnită īn foarte multe texte evreieşti. Conform unei legende extrem de vechi, Lilith, care a fost creată de Dumnezeu din pămīnt, odată cu Adam, a părăsit Edenul şi a dat naştere propriilor copii.   Dumnezeu a trimis trei īngeri să o convingă să se īntoarcă şi, pentru că ea a refuzat, i-a promis că o va face să ucidă cīte 100 de copii pe zi, pīnă se va reīntoarce īn Eden, transformīnd-o astfel īntr-o adevărată ucigaşă de bebeluşi.
      Vechii greci aveau şi ei o creatură asemănătoare, Lamia, o zeiţă cu cap de femeie şi cu trup de şarpe. Legenda spune că Lamia a fost una dintre iubitele lui Zeus. Geloasă şi, īn acelaşi timp, furioasă, soţia lui Zeus, Hera, a blestemat-o pe Lamia să-şi mănīnce toţi copiii pe care-i va naşte. Pentru a se apăra īmpotriva blestemului, Lamia s-a transformat īntr-un adevărat monstru şi a īnceput să se hrănească numai cu sīngele copiilor. Creaturi asemănătoare pot fi īntīlnite şi īn legendele celte, indiene sau chineze.

     In ultimii 1.000 de ani, legendele despre vampiri au fost mult īmbogăţite, prin contribuţia culturilor est-europene. Legenda lui Dracula, de exemplu, este inspirată clar din folclorul est-european, mai precis din cel romānesc. Toţi aceşti vampiri aşa-zis noi prezintă anumite particularităţi şi caracteristici, dar, cu toate acestea, pot fi īncadraţi īntr-o singură categorie: demoni (reprezentanţi ai diavolului), oameni care mor şi care sīnt retrimişi pe pămīnt.
    Cei mai renumiţi vampiri europeni sīnt upirul rus, vīrcolacul grecesc şi strigoiul romānesc. Conform legendelor, strigoii reprezintă spriritele unor persoane care au murit şi s-au reīntors printre cei vii. Spre deosebire, īnsă, de upiri sau de vīrcolaci, strigoii trebuiau să treacă prin mai multe stagii īnainte de a se īntoarce pe Pămīnt. Īntr-o primă fază, strigoii sīnt invizibili şi-şi manifestă prezenţa prin mutarea mobilei sau furarea mīncării. După o anumită perioadă de timp, īnsă, ei devin vizibili, luīnd īnfăţişarea unei persoane īn viaţă. Se spune despre ei că nu părăsesc casa īn care au ajuns prima dată şi că se hrănesc cu sīnge.Īn perioada imediat următoare īntoarcerii lor pe Pămīnt, strigoii trăiesc īn sicrie, fapt care permite uciderea lor prin arderea corpului. După şapte ani, īnsă, ei pot trăi oriunde doresc, luīnd īnfăţişare umană şi īncepīnd, practic, o nouă viaţă.



Copyright ©2004, Dana&Ana Romania. Toate drepturile rezervate.
Site creat de Dana&Ana

realitate sau doar imaginatie?